Bel ons

078 681 2829

Inschrijven als patiënt

info@prodens.nl

Klikgebit

Een klikgebit, ook bekend als een klikprothese of een implantatengedragen prothese, is een vorm van tandprothese die wordt ondersteund door tandheelkundige implantaten in de kaak. In tegenstelling tot traditionele uitneembare prothesen die alleen worden ondersteund door het tandvlees en de kaakstructuur, worden klikgebitten vastgemaakt aan implantaten die in het kaakbot zijn geplaatst.

Het klikgebit bestaat uit een speciaal vervaardigde prothese die is voorzien van bevestigingspunten of drukknoppen die op de implantaten worden vastgeklikt. Hierdoor blijft de prothese stevig op zijn plaats zitten en biedt het meer stabiliteit en functionaliteit dan traditionele uitneembare prothesen. Het klikgebit kan worden gebruikt voor het vervangen van een enkele tand, meerdere tanden of zelfs alle tanden in een kaak.

Het plaatsen van een klikgebit vereist een chirurgische ingreep waarbij tandheelkundige implantaten in het kaakbot worden geplaatst. Na een genezingsperiode waarin de implantaten in het bot vastgroeien, kan de prothese worden bevestigd aan de implantaten. Het klikgebit kan worden verwijderd voor reiniging en onderhoud, maar blijft tijdens normaal gebruik stevig op zijn plaats zitten dankzij de implantaten.

Klikgebitten bieden verschillende voordelen, waaronder een verbeterde stabiliteit en kauwkracht, meer comfort en zelfvertrouwen voor de drager, en voorkomen het slinken van de kaakbotstructuur dat vaak optreedt bij het dragen van traditionele uitneembare prothesen. Het is belangrijk om te onthouden dat het plaatsen van een klikgebit een complexe procedure is die zorgvuldige planning en uitvoering vereist door een ervaren tandheelkundig team.