Bel ons

078 681 2829

Inschrijven als patiënt

info@prodens.nl

Restauratieve tandheelkunde

Restauratieve tandheelkunde is een tak van de tandheelkunde die zich richt op het diagnosticeren, voorkomen en behandelen van mondaandoeningen en -aandoeningen die de tanden en hun ondersteunende structuren aantasten. Het primaire doel van restauratieve tandheelkunde is om de functie, integriteit en esthetiek van de tanden te herstellen, terwijl de natuurlijke tandstructuur zoveel mogelijk behouden blijft.

Restauratieve tandheelkunde omvat een breed scala aan behandelingen en procedures, waaronder:

  • Tandvullingen: Gebruikt om tanden te repareren die zijn beschadigd door gaatjes of tandbederf. Gangbare materialen voor vullingen zijn composiet hars, amalgaam en porselein.
  • Tandkronen: Ook wel kronen genoemd, worden gebruikt om een beschadigde of verzwakte tand te bedekken en te beschermen. Ze herstellen de vorm, grootte, kracht en uitstraling van de tand.
  • Tandbruggen: Deze worden gebruikt om één of meer ontbrekende tanden te vervangen door kunstmatige tanden (pontics) aan te brengen op aangrenzende natuurlijke tanden of tandimplantaten.
  • Tandimplantaten: Titanium implantaten die chirurgisch in de kaak worden geplaatst om ontbrekende tandwortels te vervangen. Ze bieden een stabiele basis voor tandrestauraties zoals kronen, bruggen of protheses.
  • Gebitsprotheses: Verwijderbare prothetische apparaten die worden gebruikt om ontbrekende tanden te vervangen en de kauwfunctie en esthetiek te herstellen. Ze kunnen partiële protheses zijn (enkele ontbrekende tanden vervangen) of volledige protheses (alle tanden in één of beide tandbogen vervangen).
  • Wortelkanaaltherapie: Een procedure die wordt gebruikt om geïnfecteerd of beschadigd tandpulpa (het binnenste laagje van de tand) te behandelen door het geïnfecteerde weefsel te verwijderen, de wortelkanaal te desinfecteren en af te dichten met een vullingsmateriaal om verdere infectie te voorkomen.
  • Tandheelkundige hechting: Een cosmetische procedure die wordt gebruikt om kleine tandimperfecties zoals chips, scheurtjes of verkleuringen te repareren met behulp van tandkleurig composietharsmateriaal.
  • Tandheelkundige facings: Dunne, op maat gemaakte schalen van porselein of composiethars die aan de voorkant van tanden worden gebonden om hun uiterlijk te verbeteren door problemen zoals vlekken, chips of openingen te corrigeren.

Restauratieve tandheelkunde speelt een cruciale rol bij het behouden van de mondgezondheid, functie en esthetiek, en wordt vaak geïntegreerd met andere tandheelkundige specialiteiten zoals parodontologie, endodontie, orthodontie en prothetiek om uitgebreide tandheelkundige zorg aan patiënten te bieden.