Bel ons

078 681 2829

Inschrijven als patiënt

info@prodens.nl

Regeneratieve tandheelkunde

Regeneratieve tandheelkunde is een gebied binnen de tandheelkunde dat zich richt op het herstellen of regenereren van beschadigd tandweefsel, waaronder bot, tandvlees en tandglazuur. Het doel van regeneratieve tandheelkunde is om de natuurlijke genezingsprocessen van het lichaam te stimuleren en te benutten om verloren tandweefsel te herstellen en de functie en esthetiek van de mond te verbeteren.

Enkele van de technieken en behandelingen die worden gebruikt in regeneratieve tandheelkunde zijn onder meer:

  • Botregeneratie: Dit omvat het gebruik van bottransplantaten, botvervangende materialen en groeifactoren om verloren botweefsel rondom de tanden te herstellen, met name bij patiënten met parodontitis of tandverlies.
  • Tandvleesregeneratie: Hierbij worden technieken gebruikt om beschadigd tandvleesweefsel te herstellen en te regenereren, zoals het gebruik van weefseltransplantaten, groeifactoren en membraantechnieken.
  • Glazuurregeneratie: Deze benadering richt zich op het bevorderen van de regeneratie van tandglazuur, het harde oppervlak van de tanden dat kan worden aangetast door cariës of andere vormen van tandbederf. Dit kan worden bereikt door het gebruik van remineralisatietherapieën en speciale tandheelkundige producten.
  • Pulpregeneratie: Bij deze benadering wordt geprobeerd om beschadigd tandpulpa (het zachte weefsel in het binnenste van de tand) te herstellen en te regenereren, in plaats van traditionele wortelkanaalbehandelingen. Dit omvat technieken zoals vitale pulpa therapie en regeneratieve endodontie.

Regeneratieve tandheelkunde maakt gebruik van geavanceerde technologieën en technieken om de natuurlijke genezingsprocessen van het lichaam te ondersteunen en te verbeteren. Het heeft als doel om meer duurzame en biologische benaderingen te bieden voor het herstellen van tandweefsel en het verbeteren van de algehele mondgezondheid en functionaliteit.