Bel ons

078 681 2829

Inschrijven als patiënt

info@prodens.nl

Periodontale chirurgie

Periodontale chirurgie verwijst naar chirurgische procedures die worden uitgevoerd om de gezondheid van het tandvlees en het kaakbot te herstellen of te verbeteren bij patiënten met periodontitis of andere aandoeningen van het parodontium (weefsels rondom de tanden).

Enkele veelvoorkomende typen periodontale chirurgie zijn onder meer:

  • Flap-operatie: Hierbij wordt het tandvlees losgemaakt van het tandoppervlak om betere toegang te bieden tot de wortels van de tanden en het kaakbot. Dit maakt grondige reiniging mogelijk en verwijdering van tandsteen en tandplak.
  • Bottransplantatie: In gevallen waarbij er verlies van kaakbot is als gevolg van gevorderde parodontitis, kan bottransplantatie worden uitgevoerd om het verloren botweefsel te vervangen en de ondersteuning van de tanden te verbeteren.
  • Graft-procedures: Dit omvat het gebruik van weefseltransplantaten, zoals gehaald uit het gehemelte of synthetische materialen, om verloren weefsel te vervangen en de gezondheid van het tandvlees te herstellen.
  • Gingivectomie of gingivoplastie: Dit zijn procedures waarbij overtollig tandvlees wordt verwijderd of hervormd om een ​​meer esthetisch uiterlijk te bereiken of om betere toegang te bieden tot de tanden voor reiniging.
  • Pocketreductiechirurgie: Hierbij wordt het tandvlees verwijderd of teruggeduwd om diepe pockets rondom de tanden te verminderen, waardoor het voor bacteriën moeilijker wordt om zich op te hopen en ontstekingen te veroorzaken.

Periodontale chirurgie kan worden uitgevoerd als onderdeel van de behandeling van gevorderde parodontitis of als cosmetische ingreep om de esthetiek van het tandvlees te verbeteren. Het doel is om de gezondheid van het parodontium te herstellen, tandverlies te voorkomen en de algehele mondgezondheid te verbeteren.